一般社団法人経営情報学会-2020年秋季全国研究発表大会

大会プログラム

ゆらぎによる知識の持続的発展についての定量分析
レシピを事例に

○小野塚 亮1)

1) 東京工業大学

Abstract
一過性の流行ではない知識から継続的な価値は生まれる。知識がどのようなときに持続的に発展するのかを明らかにすることが本研究の目的である。既存の知識体系へのゆらぎによって知識は継続的に創造されるというナレッジマネジメントの未開拓の論点について、ダイナミックトピックモデルとネットワーク分析を用いた操作化を行った。既存知識の蓄積とゆらぎを呼び込む余地が知識の持続的発展に影響を及ぼすという仮説を立て、レシピという形式の知識の持続性を説明する統計モデルを構築したところ、仮説を支持する結果が得られた。

Ongoing value comes from knowledge that is not a passing fad. The purpose of this paper is to clarify when knowledge continuously evolves. To address the unexplored issue that knowledge is continuously created by fluctuation to the existing knowledge system in knowledge management research, this paper operationalized it using dynamic topic models and network analysis. We hypothesized that the accumulation of existing knowledge and the room to induce fluctuations affect the continuous evolution of knowledge. This paper constructed a statistical model to explain the persistence of recipes, and the results supported the hypothesis.
Keywords
ナレッジマネジメント,トピックモデル,ネットワーク分析
knowledge management,topic models,network analysis
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