水産物トレーサビリティシステムの費用対効果分析の試み
宮城県産カキの事例より

○劉 舒1)小川 美香子1)

1) 東京海洋大学

Abstract 本研究では、トレーサビリティシステムの費用対効果を明らかにする。農林水産省の補助事業として導入した宮城県産カキのトレーサビリティシステムを分析対象とし、トレーサビリティシステム構築に携わった組織のインタビュー調査(2013年11月22日)から、システムに関わる費用のデータを抽出し整理した。さらに、消費者の支払い意思額(2~10円)からトレーサビリティシステムの導入効果を試算した。機器の耐用年数を5年間とし、システムの構築運転費用対効果を分析した結果および回収費用の削減効果分析の結果を報告する。
In this research, the cost-benefit of traceability system is to clarify. Authors chose the case of oyster traceability in Miyagi which was supported by Ministry of Agriculture, Forestry and Fisheries of Japan. From the interview (November 22nd, 2013) of a key person about the traceability system construction, the data of costs have been collected and summed up. The benefit based on consumer's willingness to pay (2-10 Japanese Yen) will be calculated. As a result, the cost-benefit analysis of seafood traceability System and cost reduction-analysis of recall will be reported.
Keywords トレーサビリティ,費用対効果分析,宮城県産カキ
traceability,Cost-benefit Analysis,Oyster in Miyagi
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